Een muur die doorloopt van de voorgevel naar de achterkant, garandeert de bouwhe

Renovatie van een halfopen woning met eerlijke materialen

Bijgebouw met keuken
Het project speelt de genus loci van de site ten volle uit. Het vormt een sculptuur bovenop een rechthoekige betonplaat.

VERFIJNDE DIALOOG TUSSEN OUD EN NIEUW
Het oude gedeelte herbergt de nachtruimtes, de toeganszone en de zithoek. De aanbouw is het nieuwe kloppende hart van het huis, met een werkplek, een open keuken, een eettafel en een werkzone. De nieuwe leeftuimte contrasteert met het oude deel op bijna elke vlak: ruimtegebruik, lichtinval, materiaalkeuze, beleving en volumetrie.  Het heeft een open en sober plan en is flexibel en functioneel. De bewoners kunnen er individueel werken, maar evengoed samen eten, koken  of de was doen. Kortom, een plek om samen te (be)leven. Een fijn opaak gordijn vormt de zachte grens tussen de verschillende zones en biedt de mogelijkheid om de functies op te splitsen. Waar het oude deel een minimum aan ramen heeft, kreeg de uitbreiding een grote raampartij die een diepe lichtinval garandeert. Het buitenschrijnwerk volgt naadloos de vormentaal van de nieuwe constructie.

DOORDACHTE MATERIALISATIE
De zoektocht van de architect en de bouwheer naar de juiste materialen was essentieel om de grens tussen buiten en binnen te doen vervagen en zelfs verdwijnen. Hout en beton kregen daarbij een sleutelrol. Het eerste als een tactiel, duurzaam, milieuvriendelijk en natuurlijk product. Het tweede als een tactiel, robuust en eerlijk materiaal. Beide contrasteren met de traditionele baksteen van het oude volume. De grens tussen binnen en buiten is delicaat en soms onbestaand.

SCULPTUUR OP BETON
De sculpturale uitbouw heeft een uitgesproken open karakter en richt zich zowel naar de tuin als naar de bestaande woning. Het nieuwe volume werd volledig ingepakt in een opvallende houten schil. Die bestaat uit thermisch verduurzaamde planken, afgewerkt met met oliebeits, die de eenheid van kleur tussen interieur en exterieur blijven behouden. Ook de betonnen binnenvloer loopt buiten door. 

TOTAALPROJECT
Het project is een totaalrealisatie en het resultaat van een sterke symbiose tussen architectuur, interieur, stabiliteit, technieken, buitenaanleg en inrichting. De doorgedreven integratie van de verschillende disciplines zorgt voor één coherent project. Niets is toevallig. Zelfs de nieuwe tuinberging sluit qua stijl, vormgeving en afwerking aan bij de nieuwe uitbreiding. Het project kon slechts tot stand komen door nauwe samenwerking tussen bouwheer, ontwerper en vakman. Het resultaat is een verfijnde en warme woning met een hoge belevingswaarde. 

Fotografie: 
Tim Van de Velde
Afbeeldingen: 
Type woning: 
Bijgebouw
Architect: 
Declerck-Daels