Een muur die doorloopt van de voorgevel naar de achterkant, garandeert de bouwhe

Dear Farm

Viva Architecture
De massieve houtconstructie van de woning is volledig naakt gelaten, waardoor een leidingspouw en een afwerkmateriaal overbodig zijn, met een kortere bouwtermijn als gevolg

Vervangingsoperatie

Sylvie stelde voor om het bestaande gebouw af te breken en te vervangen door een kleinere hedendaagse interpretatie van de oorspronkelijke prototypische vormgeving. En zo geschiedde. Het nieuwe gebouw is ontworpen en opgetrokken als een massieve houtbouw in CLT (Cross laminated timber).

 

Zicht op de edelherten

De opdrachtgever baat op het perceel een edelhertenboerderij uit. Permanent contact met de dieren die de weide bevolken, is voor hem een belangrijk aandachtspunt. Dankzij dwarse doorzichten kunnen de bewoners hun dieren altijd zien en meteen ingrijpen als er problemen zijn.

 

Houtbouw in CLT

De keuze voor een constructie met CLT heeft meerdere gronden. Ze verwijst onder meer naar de traditionele boerderij met een zichtbare spantenconstructie. Het is ook een budgetvriendelijke oplossing, want de binnenzijde hoeft niet afgewerkt te worden.

 

Naakte houtconstructie

De massieve houtconstructie van de woning is volledig naakt gelaten, waardoor een leidingspouw en een afwerkmateriaal overbodig zijn, met een kortere bouwtermijn als gevolg. Die is sowieso al korter dan bij een traditionele opbouw, dankzij het gebruik van geprefabriceerde elementen. Dit argument was belangrijk met het oog op de rust die de edelherten nodig hebben.

 

Geperforeerde harmonie

Het dak is, net zoals bij een klassieke langgevelhoeve, afgewerkt met kleipannen. In dit project zijn de pannen doorgetrokken als gevelmateriaal. Het uniforme volume wordt doorbroken door vierkante ramen in drie verschillende formaten. De kopse zijdes van de woning zijn als snijvlak afgewerkt met glas en aluminium panelen.

 

Geschakeld wonen

De nieuwe boerderij is sequentieel opgebouwd. Ruimtes worden als schakels verbonden in de lengterichting. Op die manier ontstaan er lange zichtassen die de woning een grotere ruimtelijkheid geven en de bewoners toelaten om op hun dieren te letten.

 

Wonen in hout

Het interieur is volledig in hout. Al het maatmeubilair is vervaardigd uit hetzelfde materiaal als de houten constructie. Zwarte en witte details zorgen voor de verdere invulling. De ruwe soberheid van het interieur sluit perfect aan bij het gegeven van een boerderij. Dit gebouw onderscheidt zich van traditionele hoeves door de lichtheid van de ruimtes, die een verrijking is voor de bewoners.

 

Slim geïnvesteerd

Opmerkelijk: dit project werd gerealiseerd met een budget van nauwelijks 325.000 euro. Voor die som kregen de bewoners een volledig afgewerkte woning van 250 m2, inclusief keuken, badkamer en maatmeubilair.

Fotografie: 
Koen Broos
Afbeeldingen: 
Type woning: 
Vrijstaande woning
Architect: 
VIVA