Een muur die doorloopt van de voorgevel naar de achterkant, garandeert de bouwhe

Ingetogen sluitstuk

Het hele traject was een aangename samenwerking met een integere opdrachtgever en vakbekwame aannemers. De bouwheer had een uitgesproken mening en een duidelijk doel voor ogen, maar we kregen veel creatieve vrijheid, ook voor de keuzes op het vlak van verlichting, meubilair en kunstwerken.

Kempische bescheidenheid

Met haar vormgeving, een expliciete verwijzing naar de agrarische ligging, gaat het sobere volume op in haar omgeving. Aan de straatzijde is de woning bewust introvert gehouden en de basisvorm wordt enkel aan de achterzijde doorbroken door een strakke, glazen uitbouw, die overvloedig natuurlijke lichtinval toelaat. Daar genieten de bewoners maximaal van het contact met de tuin en de weidse omgeving. Door de noordelijke oriëntering van het glazen volume is er geen gevaar voor oververhitting.

Uniformiteit

De typologie van de langgevelhoeve werd kracht bijgezet door gevels en wanden zo veel mogelijk met hetzelfde materiaal af te werken: geglazuurde, wijnrode tegelpannen van Koramic. Hun uitgesproken textuur verleent het strakke volume een vervreemdend karakter. Hun kleur varieert onder invloed van de veranderende lichtinval, van paars tot donkergrijs. Dat maakt van het volume een boeiende verschijning. Opvallend: de gemotoriseerde luiken voor de ramen van Reynaers aluminium werden met dezelfde tegelpannen bekleed. Met die luiken kunnen de bewoners de lichtinval en de privacy van elke ruimte apart regelen. Ze dragen ook bij tot het aangename binnenklimaat in de woning.

Bungalow-living

In de kelder en op de verdieping werden gastenkamers ondergebracht. Het wonen beperkt zich grotendeels tot de gelijkvloerse verdieping, die duidelijk opgedeeld is in een dag- en een volledig afsluitbaar nachtgedeelte. Overdag speelt het leven zich af in één grote, doorlopende ruimte, die door kastenvolumes en variërende plafondhoogtes onderverdeeld wordt in functionele zones.  

Canvas voor zelfportret

De basis voor de interieurinrichting werd gelegd met materieloze zwarte en witte volumes. Aan dit basisgegeven voegde de architecte expressie toe met zeer karakteristieke ingrepen. De eerste aanzetten daartoe waren de afwerking van de keuken en de badkamer met de karaktervolle natuursteen (gepolijst graniet - Marinace Black) en de kleurkeuze van de stoelen en de tapijten. De keuken werd een opvallend zwart volume in horizontaal en verticaal geplaatst Feniks-laminaat. Aan dit zwart-witte canvas met beperkte kleuraccenten voegde de opdrachtgever dan later stap voor stap zijn eigen herinneringen toe.

De bouwheer vond bij Master Meubel de designklassiekers waar hij naar op zoek was.

Kunst als slotakkoord

De architecte kijkt met grote tevredenheid terug op het project. Mieke Goris: ‘Het hele traject was een aangename samenwerking met een integere opdrachtgever en vakbekwame aannemers. De bouwheer had een uitgesproken mening en een duidelijk doel voor ogen, maar we kregen veel creatieve vrijheid, ook voor de keuzes op het vlak van verlichting, meubilair en kunstwerken. De lichtsculptuur in de leefruimte is trouwens een op maat gemaakt kunstwerk van Adalbert Gans, dat tot stand kwam in samenspraak met ons bureau en de opdrachtgever.’

Technische gegevens van de woning

BOUWJAAR Start 2014, oplevering 2016
BOUWMETHODE Staalskelet gecombineerd met houtskelet
TYPE WONING Vrijstaand
OPPERVLAKTE PERCEEL 329 m²
MATERIALEN BUITENSCHIL Geglazuurde tegelpannen voor gevel en dak (Koramic - Wienerberger)
BUITENSCHRIJNWERK Aluminium profielen (Reynaers) met driedubbel glas, aluminium sectionaalpoort
ELEKTRISCHE UITRUSTING Domotica, beveiliging, multiroom
VERWARMING Masser-warmtepompsysteem
VENTILATIE Systeem D
HERNIEUWBARE ENERGIE PV-panelen, warmtepomp, regenwaterrecuperatie
E-PEIL 35
MEUBILAIR/INRICHTING Aannemer: ILB & Master Meubel
TECHNISCHE BIJZONDERHEDEN Gashaard, zonwering (gemotoriseerde luiken)
Fotografie: 
Hendrik Biegs
Afbeeldingen: 
Type woning: 
Vrijstaande woning
Architect: 
miekegoris