Een muur die doorloopt van de voorgevel naar de achterkant, garandeert de bouwhe

Geschakelde bungalow

Een muur die doorloopt van de voorgevel naar de achterkant, garandeert de bouwheer ook de nodige privacy in zijn tuin.
badkamer
Het gebeurt nog maar uiterst zelden dat we de vraag krijgen om een bungalow te ontwerpen. Op zich was dit dus zeker een leuke opdracht, ook al omdat we veel met natuursteen mochten werken.

Consequent

Het horizontale karakter van het volume wordt versterkt door te opteren voor bandramen en door de keuze van de gevelsteen: een wat plattere en langere gelijmde gevelsteen van Vandemoortel. Om het volume niet te doorbreken werd de garagepoort niet in een voorgevel, maar discreet in een zijgevel geplaatst.

Schakeling van functies

De zuidwestelijke zijde is volledig opengewerkt naar de tuin. Daar liggen een grote leefruimte en woonkeuken in een L-vorm. Een berging verbindt de keuken met de noordelijk gelegen garage, zodat een ideale flow ontstaat, bijvoorbeeld bij thuiskomst met boodschappen. De oostelijke zijde herbergt de twee slaapkamers en de badkamer, die dankzij een bandraam genieten van de oostelijke ochtendzon. Een centrale hal doet meteen ook dienst als dressing en verbindt de nachtelijke ruimtes met de leefruimte. De toegang voor bezoekers bevindt zich tussen de leefruimte en het nachtgedeelte.

Cachet

Omdat de bouwheer uitstraling belangrijk vindt en hij een uitgesproken voorkeur heeft voor natuurlijke materialen, werd ervoor gekozen om veel met natuursteen van Beltrami te werken. Vooral de vloer is erg bepalend voor de uitstraling van de woning. De centraal hangende Focus-haard is ook een bijzonder sfeerbepalend element. Andere sterke visuele ingrepen zijn de volledig in natuursteen afgewerkte inloopdouche en de open keuken waarbij geopteerd is voor een geïntegreerde spoelbak van Franke en waar alle toestellen onzichtbaar zijn weggewerkt in de kastenwand. Omdat deze soort natuursteen niet geschikt was voor de aanleg van het terras, kozen we daar voor beton van Betonal. Dat sluit het beste aan bij de gevelsteen en de binnenvloer.

Kanttekening

Bart Coenen: ‘Het gebeurt nog maar uiterst zelden dat we de vraag krijgen om een bungalow te ontwerpen. Op zich was dit dus zeker een leuke opdracht, ook al omdat we veel met natuursteen mochten werken. Een bungalow is natuurlijk niet de meest energiezuinige of budgetvriendelijke typologie. Een goed ontworpen, compact volume met twee of meer bouwlagen scoort op die vlakken normaal gezien beter. Toch is dit een zeer energiezuinige woning dankzij de installatie van een warmtepomp en de zonwering uitgevoerd met optrekbare en kantelbare buitenlamellen.’

 

Technische gegevens van de woning

BOUWJAAR 2015-2017
BOUWMETHODE Traditioneel
TYPE WONING Vrijstaand
OPPERVLAKTE PERCEEL 853 m²
WOONOPPERVLAKTE 228 m² 
MATERIALEN BUITENSCHIL Gelijmde gevelsteen Vandemoortel
BUITENSCHRIJNWERK Ramen: Aluminium (Schüco)
Garagepoort: L-door Pumaline
ELEKTRISCHE UITRUSTING Domotica: Duotecno
VERWARMING Verwarmingssysteem: bodem-waterwarmtepomp Heliotherm
VENTILATIE Systeem C
HERNIEUWBARE ENERGIE PV-panelen en warmtepomp
ISOLATIE Polyurethaan (gevel 12 cm, dak 20 cm, vloer 10 cm)
E-PEIL 6
K-PEIL 40
MEUBILAIR/INRICHTING Fierens keuken en interieur
TECHNISCHE BIJZONDERHEDEN Focus-haard
BUITENAFWERKING Terrasvloer in beton van BETONAL
Fotografie: 
Yannick Milpas
Afbeeldingen: 
Type woning: 
Vrijstaande woning
Architect: 
bart-coenen